Nederland, november 2021

De rust van de Sallandse Heuvelrug

Zoals bijna elk jaar trekken we er in het najaar op uit, naar een Nationaal Park in Nederland. Nederland heeft veel uitgestrekte natuurgebieden, en dit keer is het de beurt aan de Sallandse Heuvelrug.

De Sallandse Heuvelrug bestaat vooral uit heide en bos, het is er prachtig. Die uitgestrektheid, de eindeloze wandelpaden, de zalige fietspaden, … . Het is weer op en top genieten.

De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug

Nederland bevat gelijkaardige natuurgebieden, die óók bestaan uit heide en bos. Dat klopt, maar hoe dan ook kan de wijdse natuur ons keer op keer bekoren.
En toch is het telkens net dat tikkeltje anders. In de Sallandse Heuvelrug vind je namelijk één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa.

In november krijgen we mooie winterse kleuren te zien. Wil je de heide liever in bloei zien, dan ga je beter van juli tot en met september, met het paarse hoogtepunt eind augustus.

Overnachten in een B&B aan de Sallandse heuvelrug

We gaan op zoek naar een leuk plekje om te overnachten dicht bij het Nationaal Park. Al snel komen we uit bij B&B aan de banis. De foto’s en reviews doen ons uitkijken naar een welverdiende vakantie.
En of het een geweldige locatie is! Deze B&B geeft je rust, ruimte, een instant vakantiegevoel, slaap dankzij een heerlijk bed (en kussen!), een heerlijke douche en beperkt keukengerief.
Je zit er in een gewone woonwijk waardoor je opgaat in het ‘gewone leven’. Ik vind het leuk om niet tussen de toeristen te zitten.
Elke dag worden we verwend met een heerlijk ontbijt.
Onze fietsen kunnen we in de tuin, achter een gesloten poort zetten. De gastvrouw deed heel hard haar best om mijn speciale dieet niet in de war te brengen. Kortom, we konden er nog wel wat langer blijven. Deze B&B behoort tot onze top 5!

B&B aan de banis ligt op een goede locatie om te wandelen, te fietsen en voor een bezoek aan Rijssen en Deventer.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Bezoek aan Rijssen en Deventer

Rijssen

We logeren in het stadje Rijssen en dat vraagt er natuurlijk om, even de sfeer te gaan opsnuiven. Geen grote stad, toch zijn er heel wat winkels. En we waren hoe dan ook aangenaam verrast door de gezelligheid.

Deventer

Wil je graag een grotere stad in de buurt bezoeken dan zou ik je aanraden voor Deventer te kiezen. De Hanzestad is schitterend met zijn kleine straatjes, winkels, geschiedenis, … supergezellig, en is gelegen aan de rivier de Ijssel. Het is een goed idee om te parkeren op het parkeerterrein ‘De Worp’ en met de veerboot ‘het pontje’ de stad binnen te varen.
We gaan op zoek naar een stadswandeling van Deventer, zo kunnen we de meeste bezienswaardigheden in één dag spotten.

Wandelen in de Sallandse Heuvelrug

In het Nationaal Park De Sallandse heuvelrug heb je verschillende bezoekerscentra van waaruit je kunt starten met wandelen. Vanuit elk bezoekerscentrum vertrekken meerdere uitgestippelde wandelingen, zowel korte als langere.

Wandeling vanuit het Buitencentrum ‘Sallandse Heuvelrug’

Met de fiets kan je hier redelijk diep het gebied in, maar niets gaat boven een wandeling om de kleinste uithoeken te verkennen. We vertrekken aan het ‘Buitencentrum Sallandse Heuvelrug’, aan de noordelijke kant van het Nationaal Park. We willen graag zowel het bos als een groot stuk heide doorkruisen en maken daarom een combinatie van verschillende kleuren/wandelingen.

Holterbos

Het Holterbos en -berg bevinden zich in het zuidelijke gedeelte van het Nationaal Park. Heb je de mogelijkheid, probeer dan zeker ook hier even een wandeling te maken. Startpunt is het Natuurmuseum Holterberg. Ook hier zijn zowel korte als lange wandelingen mogelijk. Zelf zijn we er pas tegen de avond. Zo mooi! En zo heerlijk. De geur van het bos opsnuiven terwijl de frisse avond valt.

Fietsen in de Sallandse Heuvelrug

Vanuit de B&B naar de Sallandse Heuvelrug

Om de omgeving te verkenning is het een leuk idee om aan B&B aan de banis te vertrekken en met de fiets naar de Sallandse Heuvelrug te rijden. Wij kiezen voor een mooie tocht van bijna 40 km.

Dit zijn onze knooppunten:
73 - 73 - 73 - 72 - 70 - 66 - 65 - 64 - 61 - 05 - 56 - 57 - 62 - 58 - 60 - 75 - 87 - 88 - 73

De Hellendoornse waterroute

Bij de fietstocht hierboven hebben we de natuur ten Zuiden van het Nationaal Park verkend. Dit keer willen we de natuur verkennen ten Noorden van het Nationale Park.
We parkeren hiervoor aan het ‘Buitencentrum Sallandse Heuvelrug’ en kiezen voor de fietstocht ‘De Hellendoornse waterroute’. Een groot stuk van de route fietsen we langs de rivier ‘Midden Regge’.
Ook al volgen we grotendeels het water, het is toch opletten om niet verkeerd te rijden. De knooppunt bordjes zijn hier echt aan de kleine kant. Het stuk langs het water is heel mooi, het laaste stuk doet ons wat denken aan de eeuwige velden thuis en geven ons daarom een minder vakantiegevoel.

Knooppunten De Hellendoornse waterroute (36km):
53 - 55 - 28 - 17 - 14 - 15 - 15 - 09 - 04 - 85 - 85 - 80 - 79 - 78 - 77 - 07 - 01 - 19 - 06 - 10 - 11 - 12 - 55 - 53

Elsenerveld en veen

Naast het Nationaal Park zijn in de buurt nog meer mooie natuurgebieden te vinden. We vertrekken opnieuw vanuit B&B aan de banis. Dit keer fietsen we door het natuurgebied ‘Elsenerveld en veen’. Zo tof! Eigenlijk ook heel mooi, ook al is het geen officieel Nationaal Park.
En opnieuw vinden we het fijn dat we met de fiets aan de B&B kunnen vertrekken.

Wil je graag ook deze mooie route fietsen? Dit waren onze knooppunten (20km):
73 - 73 - 09 - 09 - 98 - 97 - 89 - 88 - 88 -73

Praktische tips voor een bezoek aan de Sallandse Heuvelrug

Noord-Nederland complete reisgids

Noord-Nederland complete reisgids

Online reisgids Noord Nederland met een stadswandeling in Deventer

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Lees ook