België, december 2021

Bergen (Mons) voor de natuurliefhebber

Bergen (Mons) is een leuke stad om naartoe te reizen. In dit artikel vind je naast tips voor een bezoek aan Bergen, heel wat tips om te wandelen in de buurt.

De stad Bergen kan je vinden in de Provincie Henegouwen, dicht bij de Franse grens. In 2015 werd het uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Tips voor een bezoek aan Bergen (Mons)

Voor het verkennen van de stad maken we een stadswandeling, die ons door kleine steegjes en naar vergeten pleinen brengt.

We wandelen door het verkeersarme centrum met blikvangers als het stadhuis en het Belfort.
Loop even langs de kazematten. En neem een kijkje in de kerk St-Waldetrudis.

Vergeet zeker niet de aap van de Grand Garde te strelen die bij de toegangspoort van het stadhuis zit. Het zou je geluk brengen als je deze streelt met je linkerhand.

Verder is de grote markt heel gezellig en moet je zeker even langs in de Tuin van de burgemeester. De Jardin de Maïeur heeft een leuke kwajongen bij de fontein en is mooi versierd rond kerstmis.

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Tips om te wandelen in de buurt van Bergen (Mons)

Scheepslift van Strépy-Thieu

Waar je zeker naartoe moet, is de scheepslift van Strépy-Thieu. Dit is de grootste bootlift van Europa en werd gebouwd om het enorme niveauverschil tussen het centrumkanaal en het Henegouws Plateau te overbruggen.

De lift is indrukwekkend om te zien. De omgeving is er mooi voor een wandeling of fietstocht.

Wie geïnteresseerd is kan de scheepslift bezoeken.

Terril of Héribus

In de omgeving van Bergen liggen verschillende terrils. Dit zijn kunstmatige heuvels die er zijn gekomen door ophoping van mijnresiduen.
Voor een mooi zicht over de omgeving is het wel leuk om er eentje te beklimmen.

Wij kozen voor ‘De terril of Héribus’ in Cuesmes. Je kan er gemakkelijk aan de voet parkeren en na een kleine (steile) wandeling bereik je de top voor een panoramisch zicht over de omgeving.

Bos van Stambruges

Een mooi bos in de buurt van Bergen, is het bos van Stambruges, in de gemeente Beloeil. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelingen door het bos, die vooral uit loofbomen en naaldbomen bestaat. Het bos heeft een zandige en droge grond. Het is dan ook een laatste restant van de Henegouwse Kempen.

Wandel ook zeker eens de lus rond ‘De Mer de Sable’. Deze lus is in geen enkele uitgestipelde wandeling opgenomen, maar moet je volgens ons er toch bij nemen. ‘De Zee van Zand’ was tot in het midden van de 19de eeuw een uitgestrekte waterplas van 40ha. Door de loop van de tijd is het meer verzand en nam de heide het gebied zachtjes in.

Zorg voor goede wandelschoenen want in de winter kan het bos er nogal modderig bij liggen.

Bos van Bon-Secours (Péruwelz)

Ook in het bos van Bon-Secours in Péruwelz kan je wandelen. Het is een woud van 1200 ha op een steenworp van de grauwe industrie van de Borinage. Het is een enorme groene long aan de rand van het oude Henegouwse industriebekken.

Wij vertrokken aan het Maison de la Forêt voor een wandeling van 4km. Volg de gele bordjes met opschrift ‘31’.

Château de l’Hermitage

Het bos van Bon-Secours loopt verder over Frans grondgebied, waardoor het officieel het woud van de Hermitage heet. Je vind er een kasteel, Le Château de l’Hermitage.

Je kan er een kleine rondwandeling maken.

Château de l'Hermitage

Château de l’Hermitage

De moerassen van Harchies

Op zoek naar een natuurgebied uit de reeks van Natuurpunt? Dan heb je in de buurt van Bergen, de moerassen van Harchies. Het is één van de rijkste natuurgebeiden qua diversiteit.

Je kan er een wandeling maken rond de moerassen. Dit natuurgebied is vooral voor de vogelliefhebber een mooie locatie, want langs de wandeling zijn talrijke vogelkijkhutten te vinden.

In onze reisgids werden laarzen aanbevolen. Wij vonden dit echter niet nodig, met goede wandelschoenen kom je al heel ver.

Er is een parking aan het begin van de wandeling. Rij hiervoor de eerste parking voorbij. Blijf doorrijden langs de camping. Op het einde van deze weg vind je een tweede parking.

Natuurpark Hauts-Pays

Ten zuiden van de stad heb je het natuurpark Hauts-Pays. Dit zou een mooi gebied zijn maar staat nog op ons lijstje voor een volgende bezoek.

Pairi Daiza

Leuke uitstap als je in Bergen logeert is de dierentuin Pairi Daiza. Het is een heel mooi park om te wandelen en er zijn heel wat dieren te spotten. De dieren zelf hebben voldoende plaats om rond te lopen.

In het hoogseizoen is het aanschuiven voor de parking waarvoor je nog een extra duit in het zakje moet doen.

Heb je je fietsen mee op vakantie? Dan is het een leuke tip om wat verderop te parkeren in het dorp Lens en met de fiets tot aan het park te rijden. Het heeft ons geld en aanschuif stress gespaard!

Overnachten in Bergen

Er zijn enorm veel mogelijkheden om te logeren in Mons. Ga op zoek naar een leuke locatie via booking.com.

Hotel & aparthotel Casteau Mons

Tijdens een eerste trip naar Bergen kozen wij voor het Hotel & aparthotel Casteau Mons. Het hotel ligt op een kwartiertje rijden van het centrum. Proper hotel, niets op aan te merken.

Hotel & aparthotel Casteau Mons

Hotel & aparthotel Casteau Mons

Van der Valk Hotel Mons Congres

Tijdens een tweede trip kozen we voor het Van der Valk Hotel Mons Congres.

Groot en mooi hotel net buiten het centrum van Bergen. Hierdoor kan je gratis parkeren.
Het centrum bevindt zich op minder dan een kilometer, waardoor het te voet bereikbaar is.

Mooi meegenomen is dat je ook niet ver van een winkelcentrum logeert. Je hebt er de bekende winkels als A.S.Adventure en Krefel, … en je hebt er zelfs een Ikea!

Van der Valk Hotel Mons Congres

Van der Valk Hotel Mons Congres

Restaurants in Bergen

Ikea Mons

Je kan het misschien niet echt een restaurant noemen, maar voor een snelle hap tijdens het winkelen kan je naar Ikea om iets te eten.

Restaurant L’Envers in Mons

Op een zomerse avond kozen we voor het terras van L’Envers. We genoten met volle teugen van een heerlijke maaltijd.

Italiaans eten in Mons

Op zoek naar een Italiaan, waar je nog pizza kan eten uit een traditionele oven?
Wij gingen langs bij La Primavera en vonden de pizza’s heel lekker.

Restaurant La Primavera in Mons

Restaurant La Primavera in Mons

Wereldkeuken in Mons

Wanneer we in een stad zijn vinden we het leuk om eens ‘iets anders’ te proberen.
De laatste keer dat we in Mons waren, proefden we Tunesisch bij La Petite Couscoussiere. Heel gezellig restaurantje, en verrassend lekker!

Booking.com
Booking.com
Booking.com

Lees ook