België, mei 2021

De Vennbahn fietsen

Om corona proof te kunnen reizen hadden we het afgelopen jaar vooral in huisjes gelogeerd. Het was tijd om nog eens onderweg te zijn! De Vennbahn fietsen stond nog op onze bucketlist.
Eentje om te delen, want het is er zo prachtig!

Een prachtig uitzicht langs de Vennbahn

Een prachtig uitzicht langs de Vennbahn

Wat is die Vennbahn nu precies?

Wel, het is een oude spoorlijn van 125 km lang tussen Aken (Duitsland) en Troisvierges (Luxemburg).

De spoorlijn diende oorspronkelijk als goederenvervoer maar werd na bombardementen in WO II niet meer hersteld en geasfalteerd tot fietspad. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van het Waalse RAVeL programma. Hierdoor kun je zeker ook lussen fietsen (bv. met kinderen) als je liever op één locatie logeert.

Geen fietslussen voor ons, wij gaan de challenge aan om van Aken naar Troisvierges te fietsen! Wat zo bijzonder is aan deze reis is dat we vertrekken aan onze voordeur. Instant vakantiegevoel! Hoe fijn is dit.

Op de officiële website met info over de Vennbahn delen ze de route in in drie etappes, maar wij kiezen er zelf voor om onze route op te splitsen in 5 dagen, op basis van waar we willen overnachten. Ik zou zeker aanraden om niet te snel te fietsen en zeker genoeg tijd te nemen om te genieten van de omgeving, want het is zó de moeite!
Hou er rekening mee dat je per dag toch snel 5 à 10 km extra fietst doordat je ook op zoek gaat naar eten en iets om te slapen. Of misschien sla je onderweg wel even af naar een andere mooie RAVel.

Door de pandemie beslissen we om alleen in België te overnachten, en enkel met onze fiets de grens over te steken. We nemen de fietsen mee op de trein en rijden tot het laatste station in België, nl. Eupen. Het laatste stuk tot Aken leggen we per fiets af. Je kan natuurlijk ook de trein tot in Aken nemen.

Check zeker eens onze tips hoe je je fietsen op de trein krijgt en zorgeloos op fietsvakantie vertrekt!

De start van de Vennbahn in Aken

Voor we écht naar de start rijden, fietsen we nog even door het stadscentrum van Aken, wat UNESCO-werelderfgoed is. Ga zeker even langs de prachtige Dom!

De dom van Aken

De dom van Aken

Wij zijn er op Pinkstermaandag en echt àlles is gesloten. Zelfs een broodje vinden is moeilijk.
De Vennbahn start aan het station van Aken. Vergis je niet, Aken heeft namelijk 2 stations. We hebben het station Aken-Rothe Erde nodig! Het beste is op zoek te gaan naar de volgende bordjes:

Op weg naar het station Aken-Rothe Erde

Op weg naar het station Aken-Rothe Erde

Gevonden! Lap, we kunnen onmiddellijk onze regenkledij testen…

Een goed humeur dankzij goede regenkledij

Een goed humeur dankzij goede regenkledij

Etappe 1: Aken - Raeren

We zijn vertrokken!
Wat is het hier stil! Langs de weg staan af en toe oude stationnetjes, bij sommige zijn nog steeds oude treinen te bewonderen. Leuk!

Oude treinen langs de Vennbahn

Oude treinen langs de Vennbahn

Het is hier niet zo vlak als ik in gedachten had, de eerste kilometers na Aken zijn vooral “vals plat”, het is toch een beetje duwen met onze gewone stadsfiets. Gelukkig heeft de Vennbahn een maximum stijgingspercentage van 2%. Hou er wel rekening mee dat, als je de RAVeL wil verlaten, het snel klimt en daalt.

Overnachten in Raeren

Onze eerste overnachting ligt in Raeren, in Hotel-Restaurant Zum Onkel Jonathan.

Hotel-Restaurant Zum Onkel Jonathan in Raeren

Een absolute aanrader!
Het ziet er een beetje oud uit, maar dit maakt voor ons allemaal niet uit als het kraaknet is, het eten heerlijk en de douche zalig.
Onze fietsen konden we ‘s nachts achter een afgesloten poort zetten.

Als je niet in Raeren overnacht kan je er ook halt houden om te eten want ze hebben een lekker restaurant. Zorg voor voldoende bevoorrading als je niet op restaurant gaat, want in de buurt van Raeren is weinig voorhanden.

Wat ook heel leuk is in Raeren is een bezoekje aan het Waterkasteel. Perfecte kleine wandeling via kronkelende weggetjes om na het eten nog even je benen te strekken. Het start om de hoek bij Jonathan!

Waterkasteel Raeren

Etappe 2: Raeren - Robertville

De volgende dag vertrekken we vanuit Raeren, en fietsen we door het Eifel gebied. Het eerste stuk fietsen we door prachtige bossen! Absoluut de moeite om eens af te slaan, zeker ook als je een fervente wandelaar bent. Wat is het hier rustig! We voelen ons helemaal alleen op de wereld! Dit is zo zalig.

Je zou denken dat dit stuk door Duitsland loopt, maar toch is de Vennbahn hier grotendeels Belgisch grondgebied. De grenspalen kan je soms aan beide kant van de weg zien. Speciaal gevoel, een beetje als in niemandsland, ver weg van alles. Dit is de rust die een vakantie verlangt!

In Roetgen stoppen we even aan de supermarkt, maar ook in Monschau valt zeker iets te eten te vinden. Wij kiezen ervoor om niet af te dalen tot in Monschau, want het ligt echt diep in het dal. Het is er ongetwijfeld mooi om even te stoppen als je wat elektriciteit in de benen hebt.
Voorbij Monschau kom je in het prachtige heidelandschap van de Hoge Venen. Als je de tijd hebt sla dan zeker even af naar dit natuurreservaat.

De Hoge Venen

De Hoge Venen

In Kalterherberg heb je de mogelijkheid om met railbikes te rijden. Leuk voor kinderen én volwassenen.

Overnachten in Robertville

Onze tweede overnachting ligt in Robertville, we slapen in B&B La Romance du Lac. Mooie verzorgde B&B! Onze fietsen konden we in de garage plaatsen. Het ontbijt eet je in de veranda met zicht op een prachtige tuin!

Vanuit de B&B kan je een wandeling maken tot aan het meer van Robertville, met z’n indrukwekkende strekdam. En al helemaal indrukwekkend als deze in de stelling blijkt te staan. We worden er even stil van als we de werklui zien balanceren op de stelling.

Wie graag nog wat meer water wil zien, kan ook even tot het meer van Bütgenbach fietsen, via RAVeL L45. Dit meer is zeker de moeite om te gaan zien!

Etappe 3: Robertville - Sankt Vith

Het is tijd om verder te fietsen! Ook vandaag fietsen we van stationnetje naar stationnetje waar we schuilen voor de regen. Gelukkig hebben we goede regenkledij.

Ondanks de vele regen is het absoluut genieten van de rust en de omgeving. We kunnen zelfs even herten spotten.

Overnachten in Sankt Vith

Volgende stop is St Vith, waar we overnachten in B&B V.K. PGmbH. We hebben er de superior kamer. Een zee van ruimte in een heel modern appartement! Een aanrader! Ook het ontbijt is de moeite!

In St Vith zijn er voldoende eetgelegenheden te vinden. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de bezienswaardigheden.

Etappe 4: Sankt Vith - Burg-Reuland

Langs kreken en beken fietsen we verder naar Burg-Reuland. We rijden door een lange tunnel waar het licht automatisch aangaat. Leuk!

Opnieuw rijden we door wondermooie landschappen! Het is genieten!

Onze dag eindigt aan de prachtige burcht van Reuland. We klimmen nog even op de toren voor een fantastisch zicht over de omgeving.

Zelf sliepen we in ‘Hotel Ulftaler Schenke’. Dit hotel vonden we niet slecht, maar ook niet echt goed om aan te raden. Kies gerust een andere leuke slaapplaats in Burg-Reuland.

Etappe 5: Burg-Reuland - Troivierges

Op de laatste dag rest ons nog het laatste stuk tot in Troisvierges. We komen bijna onmiddellijk aan de vleermuizentunnel.

Deze is niet toegankelijk vanuit Belgische kant, je moet een omleiding volgen. Hier is het stijgingspercentage wel 10%! Wat een kuitenbijter!
Vanuit Luxemburg kan je even terug de tunnel inrijden, ik zou je zeker aanraden dit niet over te slaan. De setting heeft iets weg van een sprookje.
Let goed op de bordjes, want het is niet zo duidelijk aangegeven.

En dan spotten we daar ons eindpunt, het station van Troisvierges.

Challenge voltooid, wat een pracht van een reis!

Samenvatting etappes

Dit is de samenvatting van onze etappes bij het fietsen van de Vennbahn: Dag 1

  • Van thuis naar het station (10km), waar we de trein nemen naar Eupen
  • Van het station in Eupen naar het station Aken-Rothe Erde in Aken, waar de Vennbahn start (24km)
  • Van Aken tot Raeren (25km)
  • Overnachting in Hotel-Restaurant Zum Onkel Jonathan

Dag 2

Dag 3

Dag 4

  • Van St Vith tot Burg-Reuland (18km)
  • Overnachting in Burg-Reuland

Dag 5

  • Van Burg-Reuland tot Troivierges (20km)
  • Van het station in Troivierges (eindpunt van de Vennbahn), tot het eerste station in België, Gouvy (13km)
  • Van het station naar huis (10km)
Booking.com
Booking.com
Booking.com

Extra tips

Tips rond regenkledij

Fietsvakantie gepland en het weer slaat wat tegen? Laat je niet doen door wat regen, en zorg dat je voorbereid bent met goede regenkledij.

Lees hierover meer in ons artikel Alles wat je nodig hebt voor een fietsvakantie.

Klein gezelschapsspel

Wil je graag een boek of spel meenemen voor onderweg, maar is alles te groot voor je fietstas?

Neem een kijkje in ons artikel ‘De 7 leukste gezelschapsspelletjes voor op reis’ en ontdek het kleinste gezelschapsspelletje voor onderweg.

Lees ook